Zostań w domu i poznaj staropolską kuchnię żupną (kącik dawnych kulinariów)

Ulotka

Projekt ulotki został przygotowany w formacie A5. Skorzystaj z odpowiednich opcji przy drukowaniu.

-
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka online
Zamkowa 8
32-020 Wieliczka
wstęp wolny

Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zachęca Zostań w domu i zaprasza do udziału w licznych propozycjach, które prezentuje na stronie internetowej i FB. Będą pojawiały się nowe pomysły:
https://muzeum.wieliczka.pl
https://pl-pl.facebook.com/muzeum.wieliczka/

Kuchnia to temat, który w różnym stopniu interesuje każdego. Muzeum zaprasza do staropolskiej kuchni żupnej. W tym kąciku będą sukcesywnie pojawiały się nowe propozycje kulinarne.
Z najdawniejszych żupnych annałów wiadomo, że już w czasach staropolskich na Zamku Żupnym w Wieliczce strawę warzono… i już wówczas tłumy górników spieszyły do zamkowej kuchni na ciepły posiłek, który nie różnił się bardzo od tego co serwowano na mieszczańskich i chłopskich stołach w tamtej epoce. Więcej na ten temat można poczytać w książce pt. ,,Kuchni żupnej dawne dzieje”.

Jak wyglądał budynek kuchni? Czworokątny, osobny budynek posadowiony nieopodal gmachu zamkowego stanowił kulinarne centrum staropolskiej żupy. Obecnie pozostały po nim jedynie fragmenty murów. W środku widoczne są fundamenty czterech dużych filarów, na których był zawieszony duży kocioł, w którym gotowano strawę, rodzaj pożywnej zupy.

Co znajdowało się w ówczesnym kotle i co mogli konsumować ludzie?
Podstawą menu była oczywiście kasza - ziemniaków jeszcze nie znano - jak pisze historyk J. Dumanowski:
,,Najbardziej chyba popularnym i powszechnie spożywanym składnikiem staropolskiej diety była kasza, czy właściwie bardzo różne jej rodzaje. Kaszę wyrabiano z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa i gryki, a nawet grochu czy soczewicy. Codzienna porcja „jagieł” czy „krup” przez wieki była podstawą egzystencji naszych przodków. Przez stulecia zdobycie miski kaszy stanowiło główny cel codziennych trosk i pracowitych zabiegów większości ludzi”.

Na początek przepis z kaszą gryczaną w roli głównej, który znajduje się na stronie muzeum https://muzeum.wieliczka.pl/aktualnosci/zostan-w-domu-i-poznaj-tajniki-kuchni-zupnej