Wernisaż wystawy "Trzy stoły. Kuchnia rzecz pospolita"

Ulotka

Projekt ulotki został przygotowany w formacie A5. Skorzystaj z odpowiednich opcji przy drukowaniu.

wstęp wolny

Kuchnia dla każdego z nas oprócz oczywistej „niezbędności” jest nośnikiem tradycji, treści emocjonalnych i wiedzy o świecie; jest istotną częścią dziedzictwa kulturowego. Wystawa „Trzy stoły. Kuchnia rzecz pospolita” poświęcona została tradycjom kulinarnym trzech stanów dawnej Rzeczpospolitej. Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.
W przestrzeni Oficyny Dworskiej – przy renesansowym Kasztelu w Szymbarku – zaaranżowane zostaną kuchnia ziemiańska, mieszczańska i chłopska (Pogórzan i Łemków) z końca XIX i początku XX wieku. Bohaterami wystawy będą przybory i akcesoria kuchenne, stare książki kucharskie i sprzęty kuchenne ze zbiorów muzeum - rzeczy pospolite, które kształtowały ówczesną codzienność stając się dla nas swoistym zapisem historii i źródłem informacji. Przedmioty, sprzęty i rekwizyty potraw, umieszczone zostaną w miarę możliwości zgodnie z ich pierwotną funkcją i przeznaczeniem, odtwarzając realia z epoki. Na ekranach i planszach przeczytać można będzie o historii obyczajów kulinarnych Rzeczypospolitej, poznać dawne receptury i przepisy.

Za treść odpowiada organizator wydarzenia. Szczegóły można sprawdzić bezpośrednio na stronie www.muzeum.gorlice.pl